Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram

Manuel Terapi

Manuel Terapi

MANUEL TERAPİ NEDİR?

Manuel terapi en basit tanımıyla eller ile yapılan tedavi anlamına gelmektedir. Bir Fizik Tedavi yöntemi olan manuel terapi fizik tedavinin özel bir alt dalıdır. Kas-iskelet sistemi problemlerinde etkili daha hızlı sonuç alınan, bilimsel, güvenilir bir tedavi yöntemidir.

Manuel terapi içerisinde birçok farklı teknik mevcuttur. Bunlar genel olarak yumuşak doku(kas) uygulamaları, eklem manipülasyon ve mobilizasyon uygulamaları, sinir sistemine yönelik uygulamalar olarak sınıflandırılabilir. Tek bir uygulama ya da tek başına bir teknik tedavide yeterli değildir. Kişinin problemine yönelik olarak değerlendirme sonucu elde edilen bulgulara göre fizyoterapist en uygun teknikleri kişinin problemine yönelik olarak uygulamaktadır.

Gerekli görüldüğü taktirde tedaviyi hızlandırması için kupa terapi, kuru iğneleme, graston terapi gibi uygulamalardan manuel terapi seansları içerisinde faydalanılabilmektedir.

 

 

MANUEL TERAPİ ETKİLİ BİR YÖNTEM MİDİR?

Manuel Terapi klasik fizik tedavi yöntemlerine göre daha etkili bir yöntemdir. Gergin kas grupları ve hareketsiz eklemlere yapılan yumuşak doku mobilizasyonu, eklem manipülasyonu, tetik nokta gibi uygulamalar ile kas grupları ve eklem üzerindeki baskı azaltılarak kan dolaşımının yeniden artması ve kalıcı bir iyileşme sürecinin başlamasına neden olur. Bu sayede daha derine ve problemin kökenine yapılan uygulamalar ile başarı oranı son derece yüksektir.

 

MANUEL TERAPİ HANGİ HASTALIKLARDA UYGULANIR?

Bel Problemleri: Bel Fıtığı, Bel Ağrısı, Bel Kayması, Kanal Daralması gibi

Boyun Problemleri: Boyun Ağrısı, Boyun Fıtığı, Boyun Düzleşmesi, Kanal Daralması gibi

Omurga Problemleri: Sırt Ağrısı, Skolyoz, Kifoz,  gibi

Romatizmal Hastalıklar: Fibromiyalji, Ankilozan Spondilit gibi

Omuz Problemleri: Donuk Omuz, Omuz Sıkışma Sendromu ( İmpingement) ,Kas yırtığı, Bankart Lezyonu gibi

Dirsek Problemleri: Tenisçi Dirseği, Golfçü Dirseği gibi

El Bileği Problemleri: Karpal Tünel Sendromu, Kırıklar gibi

Kalça Problemleri: Kalça Kireçlenmesi, Kalça Protezi, Piriformis Sendromu gibi

Diz Problemleri: Menisküs, Ön Çapraz Bağ, Diz Kireçlenmesi,  Patellofemoral Ağrı Sendromu gibi

Ayak Bileği Problemleri: Bağ yırtıkları ve kırıklar gibi

Genel olarak manuel terapi kas-iskelet sistemi problemlerine bağlı oluşan ağrı ve hareket kısıtlılığının tedavisinde başarı ile uygulanabilmektedir.

  

MANUEL TERAPİ KAÇ SEANS UYGULANIR?

Manuel Terapi seans sayısı kişiden kişiye göre değişmektedir. Kronik problemlerde ortalama 5-8 seans, akut problemlerde ortalama 3-6 seans sürmektedir. Ancak unutulmaması gereken bu durumun tamamen kişinin problemi, yaşı, iyileşme hızı, vücudunun vereceği tepkiye bağlı olarak seans sayısının değişebileceğidir.